Δεν ξέρω τι θα κάνει γενικότερα ο Κάτας στον Παναθηναϊκό τις επόμενες εβδομάδες, μήνες ή χρόνια, αλλά αυτό που βλέπω σε μόλις 15 μέρες, μου αρέσει πολύ.. ο Παναθηναϊκός έχει μεταμορφωθεί παίζει πιο ομαδικά από ποτέ, όλοι μαζί στο ριμπάουντ, όλοι μαζί στην άμυνα, όλοι μαζί στην επίθεση
Το 91-72 (στο τελευταίο ματς της Ευρωλίγκα εναντίον της Βαλένθια) αντικατοπτρίζει απόλυτα τι κατάφεραν να κάνουν οι Πράσινοι εναντίον μίας από τις πιο επιθετικές ομάδες της φετινής Λίγκας. Ο Μποχωρίδης με την έλευση του Κάτας, όπως και ο Ζαχαρίας Ογκαστ έχουν αλλάξει άρδην το παιχνίδι τους, ο Γουάητ έγινε πιο διεκδικητικός, το ντουέτο Παπαγιάννης και Μήτογλου αν συνεχίσει έτσι θα γράψει ιστορία στ Ευρωπαϊκά (και όχι μόνο) γήπεδα, ενώ ακόμα και ο Παπαπέτρου παίζει πολύ πιο συνετά και παρά το ότι έλειπε με τραυματισμό, έπαιξε πολύ πιο όριμα στο συγκεκριμένο ματς.
Το κλειδί και ο MVP του αγώνα ήταν ο πολύ καλός Λευτέρης Μποχωρίδης, ο οποίος πέραν από τα στατιστικά του (12 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 5 ασιστ, 1 κλέψιμο, 4 κερδισμένα φάουλ και μηδέν λάθη σε 27.17’’) έκανε και πολύ δουλειά αμυντικά, η οποία δεν αναγράφεται σε κανένα στατιστικό πίνακα, ενώ έκανε και career high στο συγκεκριμένο ματς με τους 12 πόντους του.. Ο συνεπής Νέντοβιτς με 16 πόντους (αλλά 2/11 τρίποντα) ήταν και πάλι ο πρώτος σκόρερ του αγώνα, ενώ οι 7 ασιστ του δείχνουν το «βάθος» του μπασκετικού του ρεπερτορίου.. Η ομαδική όμως δουλειά και η αλλαγή που έχει επιφέρει ο Κάτας στην ομάδα, φαίνεται και στο σκοράρισμα της ομάδας αφού πέραν των 4 παικτών με διψήφιο αριθμό πόντων υπήρξαν άλλοι 5 στις παρυφές του διψήφιου.
Ο Μήτογλου με 11 πόντους, 7 ριμπάουντ 2 ασιστ, 2 κλεψίματα και μόλις 1 λάθος σε 24 λεπτά, ο «αναγεννημένος» Γουάητ, ο οποίος θα μπορούσε να είχε άλλους 4 πόντους, αν δεν βιαζόταν να καρφώσει θεαματικά, τέλειωσε με 12 πόντους, 5 ριμπάουντ, 1 ασιστ αλλά και 3 προσωπικά λάθη.. Ο Παπαπέτρου (19 λεπτά) στην επιστροφή του μετά από σχεδόν 3 εβδομάδες, σκόραρε 9 πόντους, 4 ριμπάουντ, 1 ασιστ και 3 προσωπικά λάθη, ενώ και ο Παπαγιάννης στην επιστροφή του μετά από 10 μέρες, τέλειωσε το ματς με 8 πόντους, 9 ριμπάουντ, 2 τάπες, και μία ασιστ σε 22 λεπτά. Ο Μπέντιλ που βιάζεται και αυτός να τελειώνει φάσεις αλλά τα κάνει μούσκεμα καμιά φορά, σκόραρε 7 πόντους, 2 κλεψίματα, 1 ασιστ, και μόλις 1 ριμπάουντ αλλά σε 7.26’’ μόνο. Ο Ζαχαρίας, ο οποίος σε κάθε ματς (τα τελευταία 4) παίζει και καλύτερα, σκόραρε 8 πόντους, 2 ριμπάουντ, 2 ασιστ, 2 κλεψίματα, και 2 λάθη σε κάτι λιγότερο από 18 λεπτά, ο Λεωνίδας Κασελάκης σκόραρε 2 πόντους, και 1 ριμπάουντ σε 8.37’’, τους ίδιους και ο Καλαιτζάκης σε 3.27, ενώ είχε και 2 ριμπάουντ, ενώ η μαύρη τρύπα (κατά την ταπεινή μου άποψη) παραμένουν οι Μακ με τον Φόστερ. Ο Μακ έπαιξε 19 λεπτά με 4 πόντους (1/4), 2 ριμπάουντ, 3 ασιστ και 1 κλέψιμο ενώ ο Φόστερ που είχε μια μικρή αναλαμπή στο προηγούμενο ματς εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης, έπαιξε μόλις 6.25’’, με 0/3 σουτ, και ο Κάτας δεν τον ξανάβαλε μέσα..
Γενικά, η πράσινη αρμάδα εμφανίστηκε πολύ διαφορετική, με τους δύο «Πάπα» μέσα και παρά την απουσία του Σαντ-Ροος, ήταν πολύ πιο δυνατή και πολύ πιο διψασμένη από την Βαλένθια των 11 νικών και των 1862 πόντων (1η επίθεση στην Ευρωλίγκα).
Ο Κάτας δεν είναι σίγουρα «μάγος» και δεν έκανε κάτι το πολύ διαφορετικό αφού οι ίδιοι παίκτες ήταν επί Βόβορα και οι ίδιοι είναι με τον Ισραηλινό, όμως δείχνει τα εξής σημεία που διαφέρουν με τον Βόβορα: 1. Τακτική, 2. κίνηση παικτών και όχι στατικό μπάσκετ, 3. οι παίκτες στις φυσικές τους θέσεις και όχι «πειράματα», 4. πάθος, 5.Παίρνει τα time-out όταν πρέπει και όποτε πρέπει, 6. Κάνει Rotation ομαδικό και όχι «σκότωμα» 4 παικτών, 6. Δίνει ευκαιρίες και σε παίκτες οι οποίοι δεν έπαιζαν ούτε λεπτό με το προηγούμενο προπονητικό τρίο..
Αυτά έχω δει εντός παιχνιδιού, και κάτι ακόμα, μάλλον έχει «κόψει» το «ελεύθερο» με εξαίρεση τον Νέμανια φυσικά, να σουτάρουν ασύστολα οι παίκτες μας, ψηλοί και κοντοί από την περιφέρεια..