Σημαντικές Ειδήσεις Στατιστικά

Τα καλύτερα point guard της φετινής Basket League

Μουράτο.

Oι Point guard που έχουν ξεχωρίσει τα πρώτες 14 εβδομάδες στην Basket League

1. Πρώτος και καλύτερος point guard στο πρώτο μισό της Basket League δεν είναι άλλος από τον Έλληνας Βασίλη Μουράτο. Ο Βασίλης πέραν του ότι οδηγεί εκ του ασφαλούς την ομάδα του (1η θέση) το Λαύριο, έχει κάνει ένα εκπληκτικό πρώτο γύρο ενώ ταυτόχρονα αύξησε τα ποσοστά του σε όλες τις κατηγορίες. Οδηγεί την κούρσα στις τελικές πάσες, έχοντας 78 (5.57 ανά ματς) παίζει 27.39’’ ανά ματς, ενώ σκοράρει 10.21 πόντους, 2.35 ριμπάουντ, 0.5 κλεψίματα, και 2.1 λάθη ανά ματς. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περσινή σεζόν ο 23χρονος paly-maker, είχε μόλις 6.8π., 3ρ., και 2.9ασιστ, ενώ πέρσι το 3ποντο του ήταν πολύ κάτω, φέτος το έχει πάει στο 31%!

2. Ο «μικρός» στο δέμα, αλλά τεράστιος σε μπασκετική ικανότητα Dominic Artis του Κολοσσού Ρόδου, μας έχει εντυπωσιάσει αρχικά από την τρομερή σταθερότητα του, και κατά δεύτερο από την εν γένει παρουσία του σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου, και σε άμυνα και σε επίθεση, και εάν ο Κολοσσός είχει 3-4 νίκες περισσότερες σίγουρα ο Artis θα έκλεβε την πρώτη θέση από τον Μουράτο. Ο 27χρονος Αμερικάνος, κατά την περσινή σεζόν είχε εντυπωσιάσει στο Πολωνικό πρωτάθλημα (21.6 πόντους, 3.8 ριμπάουντ και 5.8 ασιστ με 2 κλεψίματα) αλλά κάνοντας την μεταγραφή στο πιο δυνατό πρωτάθλημα της Σλοβενίας με την γνωστή μας Ολύμπια Λιουμπλιάνας, έπεσε κατακόρυφα, με αποτέλεσμα στην Ελλάδα να ξαναβρίσκει τον αληθινό του εαυτό. Σκοράρει 14.7 πόντους ανά ματς, αρπάζει 4.7 ριμπάουντ, μοιράζει 5.5 ασιστ (2oς στην Basket League), κλέβει 2 μπάλες ανά ματς (1ος στην Basket League) και υποπίπτει σε  2.85 λάθη σε σχεδόν 32 λεπτά που βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο. Σίγουρα ένας από τους καλύτερους point guard της Basket League κάτι που θα τον βοηθήσει να κάνει μια καλή μεταγραφή, αφού μάλλον οι «δικοί» μας δεν τον έχουν και σε μεγάλη υπόληψη..

3. Ο Jerian Grant αν και έχει παίξει μόλις 8 ματς, αποδεικνύει ότι είναι πολύ καλός παίκτης και ότι θα γίνει παράγοντας στον Προμηθέα Πάτρας. Σκοράρει 14.25 πόντους ανά ματς, μοιράζει 5.4 ασιστ ανά ματς, κατεβάζει 2.75 ριμπάουντ, κλέβει 1.7 μπάλες και υποπίπτει σε 2 λάθη ανά ματς. Πολύ καλός παίκτης, με προοπτική να παίξει ακόμα καλύτερα στην πρώτη του εμφάνιση σε Ευρωπαϊκά γήπεδα. Σουτάρει με 55% στο τρίποντο (13/25), παίζει δε, σχεδόν 32 λεπτά ανά ματς, ενώ κάνει και πολύ δουλειά η οποία δεν φαίνεται στα στατιστικά

4. Ο Adam Smith του Ιωνικού Νίκαιας είναι ο 4ος καλύτερος point guard με βάση και το τι κάνει σε κάθε ματς. Ο ύψους 1.85, 28χρόνος Αμερικανός σκοράρει 16.25 πόντους ανά ματς, μοιράζει 4.4 ασιστ, κατεβάζει 2.2 ριμπάουντ, κλέβει 1,1 μπάλες και υποπίπτει σε 2.3 λάθη ανά ματς, κερδίζει 3.4 φάουλ σε κάθε παιχνίδι και σουτάρει με 43% στο τρίποντο και παίζει 32.44’’

5. Ο Βετεράνος Jerry Smith της Λάρισας είναι ο 5ος και τελευταίος αυτής της πρώτης 5αδας point guard της Basket League. Σκοράρει 15.3 πόντους παίζοντας 26 λεπτά. Με 45% στο τρίποντο, 2.5 ριμπάουντ, 2.4 ασιστ, 1 κλέψιμο, κερδίζει 5 φάουλ ανά ματς και βρίσκεται στην 2η θέση στον συγκεκριμένο τομέα πίσω μόνο από τον Langford της ΑΕΚ,  και υποπίπτει σε 2.9 λάθη ανά ματς.  Ο Jerry μπορεί να μην μοιράζει πολύ την μπάλα, αλλά η αλήθεια είναι ότι επειδή η ομάδα του έχει ανάγκη από σκορ, το παίρνει πάνω του, στην Τουρκία πριν 2 χρόνια μοίραζε 5.5 μπάλες, ενώ και στην Ιταλία πάλι 4.5 μπάλες, μπαίνει σε αυτή την κατηγορία όμως επειδή είναι ένας από τους καλύτερους άσσους της φετινής λίγκας, παρά το ότι ο Ken Brown στην ίδια ομάδα μοιράζει σχεδόν 4 τελικές πάσες, ο Smith είναι πιο αποτελεσματικός άσος από τον Ken.

Βασίλης Μουράτος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *