Η Ισπανία είναι για 2η φορά (μετά από το 2006) η παγκόσμια πρωταθλήτρια αφού στο δρόμο της βρήκε την κατά τα άλλα συμπαθητική αλλά γερασμένη Αργεντινή. Οι Γκαούτσος ένοιωθαν δέος για τους Ισπανούς και ήταν σαφώς κατώτεροι των περιστάσεων αφού οι κουβαλητές τους, ο σχεδόν 40χρονος Εθνικός ήρωας της Αργεντινής Λουίς Σκόλα και ο απίθανος “τσιληβηθρας” Φακούντο Καμπάσο ήταν και αρκετά κουρασμένοι από την υπερπροσπάθεια των προηγούμενων ημερών αλλά και πιάστηκαν στα “αμυντικά” δίκτυα του “Ιταλού” προπονητή των Φούριας Ρόχας.
Η Ισπανία λοιπόν η οποία κέρδισε όπως όλος ο κόσμος είδες τα “καγκουρώ” στην δεύτερη παράταση, είχε μια πορεία αξιοζήλευτη σε αυτό το τουρνουά αφού κατάφερε να μην χάσει ούτε αγώνα νικώντας κατά ημερολογιακή σειρά τις Τυνησία 101-62, Πουέρτο Ρίκο 63-73, Ιραν 73-65, Ιταλία 67-60, Σερβία 81-69, Πολωνία 90-78, Αυστραλία 95-88 και Αργεντινή 95-75 κάνοντας ένα καταπληκτικό 8-0 και αφήνοντας στον “τόπο” τους υπερφιάλλους Σέρβους του “Σάλε” τους καημένους τους Αυστραλούς λόγω απειρίας και τους απόντες Αμερικάνους λόγω …..budget
Αυτό το Παγκόσμιο κύπελο μπορεί εύκολα να ονομαστεί και το Παγκόσμιο κύπελο των απόντων αφού υπο κανονικές συνθήκες τουλάχιστον 2 Εθνικές (Αυτή του Καναδά και αυτή των ΗΠΑ) θα ήταν παρούσες με 12 διαφορετικούς και φυσικά καλύτερους παίκτες από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ) ενώ αρκετές ομάδες – η κάθε μία για δαιφορετικούς λόγους θα είχαν διαφορετικά αγωνιστικά ρόστερ εαν δεν ήταν το ΝΒΑ και όλοι αυτοί οι κανονισμοί αλλά και τα χοντρά λεφτά που παίζονται στο μπασκετικό χρηματιστήριο..
Η Ισπανία, η Σερβία και η Αργεντινή ήταν από τις λίγες Εθνικές ομάδες που μάλλον οι παικτες που τις συναπαρτίζουν έχουν ιδιαίτερες ευαισθησίες με την Εθνική ομάδα της χώρας τους και αφήνουν όλα τα υπόλοιπα ….πίσω. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν οι τηρουμένων των αναλογιών και οι 3 αυτές χώρες πήγαν σχετικά καλά με τους Σέρβους να αποτυγχάνουν για κάτι καλύτερο λόγω “προπονητικού” πάγκου αλλά και χαμηλών πτήσεων του Jokic ενός παίκτη κλειδί για την Εθνική Σερβίας… Θα δείτε την σεζόν που θα κάνει φέτος στο ΝΒΑ για να καταλάβεται τι πραγματικά εστί ο Σέρβος.. Ενώ και η αποσία του τρελοτεοντοσιτς έπαιξε ένα ρόλο, αν και ο Σέρβος ¨κάθεται” 8 μήνες τώρα….
Σχετικά με την δική μας Εθνική, ήταν δυστυχώς πολύ πίσω από τα “αναμενόμενα” αφού όπως ήταν από την αρχή γνωστό, το προπονητικό team της Εθνικής μας ομάδας ήταν μικρότερο από ότι έπρεπε και δεν μπορούσε να κυριαρχίσει τόσο εντός όσο και εκτός των γηπέδων. Χωρίς μεγάλες εικόνες ο κ. Σκουρτόπουλος, ο οποίος μπορεί να έκανε μια αξιοπρεπέστατη πορεί με την δεύτερη Εθνική ομάδα εναντίον δευτεροτρίτων ομάδων στα τουρνουά πριν το παγκόσμιο, αλλά για το παγκόσμιο δεν ήταν αρκετές ούτε οι γνώσεις του ούτε και οι ηγετικές του ικανότητες… Μαζί με το ρούκι υπόλοιπο coaching team δεν μπόρεσαν σε καμία περίπτωση να στρώσουν την ομάδα κανονικά, και έχασαν κατά κράτος σχεδόν σε όλα τα ματς σε “τακτική” από όλους τους αντίπαλους προπονητές αφού ακόμα και στην “μεγάλη” νίκη της πρεμιέρας επί του Μαυροβουνίου, ο αντίπαλος προπονητής θα μπορούσε υπό προυποθέσεις να κάνει την ζημιά, αλλά η εμφάνιση της περιφέρειας μας και τα αναπάντεχα τρίποντα από Πρίντεζη και Καλάθη, έδωσαν την μεγαλειώδη νίκη που “στράβωσε” και τον κόσμο….
Γυρνώντας πίσω όμως στους παγκόσμιους πρωταθλητές Φούριας Ρόχας, μεβάση και ότι είδαμε επί 2 εβδομάδες δικαίως κέρδισαν το παγκόσμιο αφού πέραν των “κλειστών ματιών” που είχαν οι “γκρίζοι” στο ματς με την Αυστραλία, ειδικότερα στις άμυνες και στις επιθέσεις του Μαρκ Γκασόλ στο ματς εναντίον των ρούκι σε τελική φάση Αυστραλών, σε όλα τα υπόλοιπα ματς κέρδισαν κατά κράτος τους αντιπάλους τους αν και τα χρειάστηκαν τόσο με την Ιταλία όσο και με το Πουέρτο Ρίκο…
Τρομερός και ώριμος μπασκετικά ο MVP του παγκοσμίου Ρίκυ Ρούμπιο και φυσικά καλύτερος (και πιο έξυπνος) ψηλός ο Μαρκ Γκασόλ.. Επίσης ξεχώρισε το επιθετικό ταλέντο και μπασκετικό IQ του Σέρβου Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, ο επιθετικός πλουραλισμός του Γάλλου του Φουρνιέ και ο αειθαλής εθνικός ήρωας της Αργεντινής, Λουίς Σκόλα…